Рецесията в САЩ ще започне най-рано следващата година

Марк Матюс, управляващ директор и ръководител на азиатските изследвания в Bank Julius Baer

Бруклинския мост в Ню Йорк, САЩ, 1 фев. 2019. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Бруклинския мост в Ню Йорк, САЩ, 1 фев. 2019. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Управляващият директор на Bank Julius Baer Марк Матюс каза, че американската икономика най-вероятно ще влезе в рецесия най-рано през следващата година. Забавянето в момента не е значително, защото ръстът в Съединените щати е бил много голям. 

Повишението на БВП на страната е 2,8 или 2,9%, а ако тази година слезе до нивото от около 2,5% действително ще означава спад на ръста, коментира той. Но икономиката не може да продължи да расте с 2,8 или 2,9% всяка година, тъй като икономика на САЩ е голяма и развита. 

Матюс смята, че търговската война и геополитическите въпроси не са факторите, оказващи влияние върху американската икономика. Според него забавянето се дължи на късните цикли на икономиката. 

"Според мен напрежението в търговията се подобрява, доколкото това се отнася до Китай. Освен това според мен геополитическото напрежение не се засилва. Честно казано подозирам, че Брекзит ще стигне до успешен край на 29 март."

Цялото интервю гледайте във видеото. 

 

Последни новини
Още от Акценти