Повече оптимизъм за световната икономика през втората половина на годината

Фабио Балбони, европейски икономист в HSBC

Вашингтон, окт. 2018, снимка: Drago/Bloomberg Вашингтон, окт. 2018, снимка: Drago/Bloomberg

Фабио Балбони от HSBC коментира световната икономика и своята перспектива за политиката на Фед, и състоянието на долара. Балбони говори в предаването “Bloomberg Daybreak: Europe”. 

Вероятно от сега нататък ситуацията би могла да се подобри. Ние сме малко по-оптимистични за втората половина на годината. Смятаме, че се взимат мерки за фискално стимулиране в Китай, така че ще започнем да виждаме тяхното отражение, каза той.

Ръстът в Съединените щати през първото тримесечие ще бъде много нисък. Очакваме по малко от 1% годишен ръст, но предвиждаме възстановяване през второто тримесечие. Появяват се някои признаци на икономическо възстановяване, продължи Балбони.

Последните данни на световния индекс на мениджърите по поръчките PMI показват малко по-голяма устойчивост в сектора на услугите.

"Очевидно цената на петрола оказва голямо положително въздействие върху реалните доходи, което може да помогне на потреблението. Така че вероятно сме преминали през най-лошото по отношение на цикъла и би трябвало да получим малко по-голяма подкрепа през втората половина на годината."

Цялото интервю гледайте във видеото. 

 

Последни новини
Още от Акценти