Паундът се насочва към ниво от $1,34-1,35

Родриго Катрил, главен международен валутен стратег National Australia Bank

Монета от един британски паунд. Снимка: Bryn Colton/Bloomberg Монета от един британски паунд. Снимка: Bryn Colton/Bloomberg

Главният международен валутен стратег на National Australia Bank Родриго Катрил говори за британския паунд и еврото в "Bloomberg Daybreak: Australia" заедно с журналистката Хайди Страуд-Уотс

През последните няколко седмици и дори дни, вероятността резултатите от Brexit да бъдат отрицателни намалява все повече. А това развитие вече започна да оказва положително въздействие върху британската валута, смята смята Катрил.

Валутните стратези от National Australia Bank се обединяват около мнението, че паундът се насочва към повишение между $1,34-$1,35. Това е така, тъй като страната е на път да получи удължаване на срока за Brexit или пък да се стигне до съгласие по сделката, която Тереза Мей ще предложи. Ако сделката бъде одобрена, паундът ще се качи до ниво от $1,37-$1,40. 

До това развитие ще стигне, тъй като мнозинството от британските политици, но и европейските искат да избегнат сценария за "твърд Брекзит". Освен това при евентуална смяна на властта във Великобритания, в която лейбъристите застанат начело на парламента, перспективата за паунда би била отрицателна. Това е така, защото при едно евентуално правителство на лейбъристите под ръководството на Джереми Корбин, страната ще има по-големи фискални разходи.  

По отношение на перспективата за еврото, трябва да се спомене, че стойността на европейската валута в момента е между $1,13 и $1,15, което е положителен резултат предвид оценката на риска, смята Катрил. Оказва се, че Brexit може потенциално да подпомогне еврото като го тласне до ниво от $1,16-$1,17. Но в Европа има структурни въпроси, заради които европейската икономика се забавя дори и без съществуването на Brexit.

Родриго Катрил каза същ, че е по-вероятно Европейската централна банка да отложи планираното за края на годината повишение на лихвите. 

Цялото интервю може да гледате във видеото.

 

Последни новини
Още от Акценти