Хигинс: Одобрението на сделката на Терза Мей е все по-вероятно

Алън Хигинс, главен инвестиционен директор в Coutts & Co

Лондон, Великобритания; снимка: Simon Dawson/Bloomberg Лондон, Великобритания; снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Главният инвестиционен директор на Coutts & Co Алън Хигинс коментира перспективата за британския паунд и британските акции с наближаването на крайния срок за Brexit. Хигинс беше гост в предаването  “Bloomberg Markets: European Open”. 

Инвестиционният директор на Coutts & Co очерта три основни "невъзможни" сценария за излизането на Великобритания от Европейския съюз. Това са Brexit без сделка, провеждане на втори референдум или подкрепа на сделката на министър-председателя Тереза Мей.

"В този ред на мисли съществуват три невъзможни сценария, но въпреки това единият от тях, както знаем, трябва да се случи. Затова начинът, по който трябва да подходите към случващото се в момента е като идентифицирате кой от тези три невъзможни или малко вероятни сценарии има най-голяма вероятност да се случи."

От частната банка смятат, че най-голяма е вероятността да се осъществи третият от изброените сценарий, а именно сделката на Тереза Мей да бъде одобрена в парламента. Ако това наистина се случи, инвеститорите ще сменят възприятието си за британските активи, смята Хигинс.

В момента тенденцията е такава, че инвеститорите избягват да инвестират във Великобритания, което води до голям отлив на паричен капитал от страната. Британската валута също е доста отслабена. Освен това движението в индексите FTSE 100 и FTSE 250 показва, че инвеститорите са все по-склонни да обръщат посоката, като избират компании, които оперират на вътрешния британски пазар и отдръпвайки се от компаниите, опериращи на международната сцена. 

 "Денят вчера беше много интересен, тъй като видяхме рязко понижение в британският индекс Футси 100, но същевременно Футси 250 се повиши, а това е индекс, който включва следващите 250 акции на компании, които са по-вътрешно ориентирани." 

"Случващото се показва, че пазарът започва да отстъпва по сценария, свързан със сделката на Тереза Мей, което според нашето първоначално допускане изглеждаше невъзможно."

Целият коментар може да чуете във видеото. 

 

Последни новини
Още от Акценти