Британската модната индустрия е изложена на риск заради Brexit

Стефани Феър, президент на British Fashion Council

Модели, дефилиращи с колекция булчински рокли на индонезийския моден дизайнер Себастиан Гунаван. Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg Модели, дефилиращи с колекция булчински рокли на индонезийския моден дизайнер Себастиан Гунаван. Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg

Президентът на Британския моден съвет (British Fashion Council) Стефани Феър изследва състоянието на британската модна индустрия и какво е в индустрията е заложено на карта предвид текущата несигурност около Brexit. Стефани Феър разговаря с журналистката Франсин Лакуа в предаването "Bloomberg Surveillance". 

През последните пет години модната индустрия във Великобритания значително се промени, започна Феар. Главните носители на промяната са развитието на цифровите технологии, преориентирането на индустрията към потребителя и все по-широкоразпространеното схващане, че модата е бизнес. Приносът на модната индустрия за британската икономика е 32 милиарда, а броят на заетите в индустрията е 900 000.

Стефани Феър споделя, че заетите лица в тази индустрия са притеснени за това какво ще се случи с Brexit. След направени социологически прочувания на работещите в бранша се оказва, че на референдума за или против Великобритания да напусне Европейския съюз през 2016 значителна част от хората са гласували за това страната да остане. 

"Това е така, защото модната индустрия е изключително сложна. Тя включва свободно движение на хора, състои се от много части. От една страна, когато замисляте продукта, след това, когато го произвеждате зад граница, после, когато го връщате обратно, за да го сглобите и накрая, когато отново го изнасяте. Интелектуалната собственост също е много специфична за индустрията. Всичко това е подложено на риск пред перспективата за ситуация на Brexit без сделка."

Можете да откриете цялото интервю със Стефани Феър във видео материала след статията. 

 

Последни новини
Още от Акценти