Американската реторика влошава настроението на инвеститорите

Ерик Нилсен, главен икономист в UniCredit Group

Доналд Тръмп след изказване в Розовата градина в Белия Дом, Вашингтон, 15 феб. 2019. Снимка: Al Drago/Bloomberg Доналд Тръмп след изказване в Розовата градина в Белия Дом, Вашингтон, 15 феб. 2019. Снимка: Al Drago/Bloomberg

Ерик Нилсен от UniCredit Group разговаря с Франсин Лакуа в "Bloomberg Surveillance" за това какви са неговите възгледи по отношение на антиглобалистките политики на американския президент Доналд Тръмп и как те се отразяват на световната търговия и инвеститорското настроение. 

Нилсен споделя, че по време на Мюнхенската конференция по сигурността Америка е показала ясно на света, че вече не вярва в многостранните отношения. Това от своя страна се отразява все по-лошо на световната икономика, а икономическите данни вече показват забавяне. 

Главният икономист на UniCredit Group се съмнява, че двустранните споразумения при предоговарянето на сделката между САЩ, Канада и Мексико, позната още като НАФТА 2 ще имат по-благоприятен ефект. Според него това е дълъг и дестабилизиращ процес, а президентът се държи като в "телевизионно риалити". 

На въпроса дали световната икономика ще навлезе в рецесия Нилсен каза, че рецесията може би няма да е световна и че тя най-вече заплашва Европа. Нилсен обясни, че икономическите показатели, които се формират най-вече от данните за износа показват, че когато експортът намалява, тогава настроението на инвеститорите към търсенето на външния пазар също намалява.  

Цялото интервю гледайте във видеото. 

 

Последни новини
Още от Акценти