Пазарите са уязвими заради илюзията за ръст

Макс Кетнър, стратег мулти активи в HSBC

Клон на банката HSBC в Мексико. Снимка: Alejandro Cegarra/Bloomberg Клон на банката HSBC в Мексико. Снимка: Alejandro Cegarra/Bloomberg

Макс Кетнър от HSBC коментира притесненията около европейската икономика и европейските пазари. Кетнър разговаря с журналистката Франсин Лакуа по "Bloomberg Surveillance". 

Изглежда, че единствените неща, за които се говори в момента се въртят около политиката, Brexit и търговското напрежение, започна той. В крайна сметка не тези неща, а фундаментите са в основата на пазарите.

От икономическа гледна точка от средата на 2016 до 2017 се наблюдава необичаен ръст на лихвените проценти в еврозоната, каза Кетнър. Той смята, е да се мисли, че в момента има по-добър ръст или че цикличността в икономическото развитие ще ни доведат до по-висок ръст е илюзия. Тази илюзия прави Европа уязвима, не само от икономическа гледна точка, но и от гледна точка на пазара. 

"Поради тази причина сме склонни да поемем повече риск по отношение на облигации, но оставаме по-предпазливи по отношение на европейските акции."

Въпросите около това в каква посока ще се развият търговските отношения не са толкова важни, а това, че търговските данни на развиващите се пазари през последните между 12 и 18 месеца започват да се влошават. 

"Изглежда, че според това, което наблюдавахме през 2017 и 2018 всеки, който вярваше в синхронизирания световен ръст се е заблуждавал. Сега тенденцията по-скоро е в посока на този, нормален растеж, в които се намирахме преди, съпътстван от политическа нестабилност в момента."

Цялото интервю с Макс Кетнър гледайте във видеото. 

 

Последни новини
Още от Акценти