Отношенията между САЩ и Китай влизат в нова реалност

Евън Медейрос, професор в Джорджтаунският университет

Логото на китайският технологичен гигант Huawei в Лусака, Замбия, дек. 2018. Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg Логото на китайският технологичен гигант Huawei в Лусака, Замбия, дек. 2018. Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Евън Медейрос, професор в Джорджтаунският университет и бивш старши директор по азиатските въпроси към Съвета за сигурност в Белия дом в администрацията на президента Барак Обама говори за спора между Съединените щати и Китай, и как ще се развият отношенията между двете страни. Разговорът се проведе в кулоарите на Световната макроикономическа конференция на Goldman Sachs в Хонконг с журналиста на Bloomberg Ришад Саламат.  

Мадейрос смята, че администрацията на американския президент Доналд Тръмп основно е фокусирана върху търговския въпрос. Той припомни, че Съединените щати и Китай имат 40-годишни отношения, а в момента се появява конкуренция на множество фронтове.

"Така че според мен американо-китайските отношения бързо влизат в нова нормалност."


Двете страни се конкурират по икономическите, технологичните и идеологическите въпроси. Освен това има конкуренция и в сферата на сигурността. Този конкуренция ще бъде и главният източник на напрежение, смята той. Мадейрос отрече твърдението, че започва нова Студена война подобно на тази между Съединените щати и Съветския съюз през миналия век. 

"По време на Студената война Съединените щати и Съветския съюз са имали напълно различни гледни точки за световния ред. А това не е случая между Съединените щати и Китай."

"В момента Съединените щати и Китай имат търговски взаимоотношения за 600 милиарда долара. Така че ситуацията ще бъде различна, просто защото историческата аналогия не отговаря. Но също така ще е различна заради това, че ще има нови области на конкуренция като технологичната, както споменах, или при въпросите за сигурност като Южнокитайското море или Източнокитайското море. "

Целият разговор чуйте във видеото. 

 

Последни новини
Още от Акценти