Тереза Мей и опозицията трябва да намерят общо решение

Елмар Брок, член на Европейския парламент

Тереза Мей на път да даде интервю, след като спечели вота на доверие в парламента, 16 януари 2019. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Тереза Мей на път да даде интервю, след като спечели вота на доверие в парламента, 16 януари 2019. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Депутатите в правителството, в управляващата партия и в опозицията са разединени и не разговарят едни с други, каза Елмар Брок от Европейския парламент (ЕП) в предаването "Bloomberg MarketsEuropean Open" в петък. 

Според него след голямото поражение на министър-председателя Тереза Мей е много важно отговорните политиците във Великобритания да излязат с обща позиция. Той смята, че стига да искат британците лесно могат да останат в Митническия съюз и дори във Вътрешния пазар на Европейския съюз (ЕС). 

Брок е обеден, че страната е имала достатъчно време за преговори, така че да излезе с решение в срок до 29 март. И ако преговорите продължат да се водят при едни и същи условия, няма да се стигне до промяна. 

"Има една или две възможни причини, за да се отложи действието на чл.50, например, да се осъществи нов демократичен процес като провеждането на нови избори или нов референдум. Но до момента вече две години Великобритания води преговори около този въпрос при едни и същи условия.  Аз не виждам какво би било новото, ако преговорите от подобен тип продължат по същия начин."

ЕП заедно с Европейската комисия (ЕК) и страните членки на ЕС вече се подготвят за ситуация на "твърд Brexit". Европа вече работи по законопроект, по който ще се регулират бъдещите отношения между двете страни. 

'Но трябва да имаме предвид, че „твърдият Брекзит“ е много лош изход, така че британците трябва добре да помислят. Казаха „не“ на сделката, която Тереза Мей предложи и сега трябва да излязат с ново предложение, но това не е наша грижа. Ще изчакаме тази и следващата седмица, за да видим какво ще предложат."

Цялото интервю гледайте във видеото. 

 

Последни новини
Още от Акценти