Рейтингът на страните от Близкоизточния регион се понижава

Тревор Кулинан, кредитен анализатор в Standard & Poor

Нефтопреработвателната рафинерия Persian Gulf Star в Бандар Абас, Иран, 9 януари 2019. Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg Нефтопреработвателната рафинерия Persian Gulf Star в Бандар Абас, Иран, 9 януари 2019. Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg

Кредитният анализатор в Standard & Poor Тревор Кулинан коментира рейтинга на страните от Близкоизточния регион и цената на петрола в студиото на "Bloomberg Daybreak: Middle East" с водещи Юсеф Гамал Ел-Дин и Манъс Крани

Рейтингите на страните от региона се понижават много рязко, каза Кулинан. Това понижение започва от 2015, когато пазарът претърпя драстичен спад на цената на петрола. Сред най-засегнатите страни са страните, износителки на петрол от Съвета за сътрудничество в Персийския залив. 

"Рейтингите на страни като Оман бяха намалени шест пъти, Бахрейн – пет пъти, Саудитска Арабия – три. Но като компенсация на това, имаше страни като Абу Даби и Кувейт, чиито рейтинги се запазиха."

Според средното равнище на рейтингите изменението през последните 4 години е с тенденция към понижение, каза той. Въпреки това през 2018 не се наблюдава голяма промяна.

"През изминалата година нямаме някакви значителни движения в рейтингите на страните с изключение на едно подобрение в Египет. Понастоящем нашата перспектива е положителна освен в Мароко, където перспективата ни е отрицателна. "

По отношение на цената на петрола от Standard & Poor прогнозират, че цената на петрола ще бъде около $55 на барел, като от компанията са намалили цената от $65 долара съвсем скоро.

Кулинан каза, че рейтингите на страните, износителки на петрол от Съвета за сътрудничество от Персийския залив ще останат стабилни. 

Цялото интервю гледайте във видеото по-нагоре в статията. 

Последни новини
Още от Акценти