Саудитска Арабия и Турция разпродават облигациите си

Стефания Бианки, репортерка на Bloomberg

Пясъчни дюни в близост до петролното поле Shaybah на Aramco в Саудитска Арабия, октомври 2018. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Пясъчни дюни в близост до петролното поле Shaybah на Aramco в Саудитска Арабия, октомври 2018. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Саудитска Арабия продаде $7,5 млрд в чуждестранни дългови инструменти. Това беше и първата проверка на това какъв е бил размера на вредата върху инвеститорския апетит след убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги. Турция също направи опит да възстанови доверието на световните инвеститори в страната, като оферира облигации на обща стойност от $2 млрд. Темата коментира репортерката на Bloomberg Стефания Бианки

"Саудитска Арабия, Турция, Израел и дори турската банка излязоха на пазара вчера. Саудитска Арабия събра $7,5 млрд, Турция $2 млрд, а Израел 2,5 млрд евро."

Това е първата разпродажба в Саудитска Арабия след убийството на Кашоги, припомни Бианки. Миналата година Турция също претърпя големи сътресения. Страната беше подложена на голяма критика заради въпроси свързани с човешките права и нейната геополитическата позиция. Така че това, което се случи вчера определено беше проверка дали страните все още могат да наберат средства, каза тя.  

Бианки смята, че проверката е била успешна, макар и двете близкоизточни страни да са заплатили малко повече по отношение на цената. Но според нея по-важното е, че те успяха да стигнат да сделка и да докажат, че апетитът на инвеститорите към страната не е намалял. 

"Саудитците продадоха 7,5 милрд долара. Всъщност цената надхвърли размера с около 90 милиарда. "

"Също така, както чухме вчера, най-голямата петролна компания в света Aramco вероятно ще направи борсовия си дебют през второто тримесечие, така че това ще бъде голяма тема и като би могли да бъде оценена някъде над 70 млрд долара. "

Целият коментар на Стефания Бианки гледайте във видеото. 

Последни новини
Още от Акценти