Япония иска отношенията ѝ със САЩ да са печеливши и за двете страни

Тошимицу Мотеги, японски министър на икономиката

Японският министър-председател Шиндзо Абе и неговата съпруга Аки Абе слизат от самолета на път за срещата на лидерите от Г-20 в Буенос Айрес, 29 ноември 2018. Снимка: Sarah Pabst/Bloomberg Японският министър-председател Шиндзо Абе и неговата съпруга Аки Абе слизат от самолета на път за срещата на лидерите от Г-20 в Буенос Айрес, 29 ноември 2018. Снимка: Sarah Pabst/Bloomberg

Японският министър на търговията Тошимицу Мотеги взе участие на форума на Bloomberg "The Year Ahead" в Токио. Монтеги направи изказване, свързано с търговската политика на американския президент Доналд Тръмп и състоянието на американско-японските отношения.  

Когато става дума за политиката на Съединените щати спрямо Япония и състоянието на търговските отношения между двете страни има нещо, което често се изпуска, започна Тошимицу Мотеги. "Тази година Доналд Тръмп каза, че трябва да коригираме големия дефицит в търговията с други страни, така че да се произведе наказателен ефект."

"Президентът се позовава на член 232 от Закона за разширяване на търговията, когато повиши наказателните и ответните мита за Китай. Тази мярка няма ефект само върху китайската и американската икономики, но поражда безпокойство, което ще се отрази и на световната."

"Друг повод за безпокойство е, че администрацията на Тръмп се подготвя да се позове на член 232 за вноса на японски автомобили. Японският износ на автомобили за Съединените щати възлиза на 7трлн. йени, което е една трета от цялата продукция на Япония за Съединените щати."

"В японско-американските търговски отношения големият интерес на Съединените щати е свързан с търговския дефицит. Въпреки това, ако сравним икономическите отношения между двете страни сега с търговския конфликт през 80те и 90те, ще видим, че те са различни. Например, от Япония до Съединените щати, нашият износ се равнява на 1,7мил. автомобили годишно." 

"Японската продукция в Съединените щати от японски автомобилопроизводители бележи голям напредък, подпомогната от активни инвестиции. Така че продукцията е много по-голяма от 1,7 мил., като възлиза на 3,8мил. коли. Като прибавим и производителите на автомобилни части и търговците, ние помагаме за създаването на 1,5 мил. работни места в Съединените щати."

По думите на японския енергиен министър отношенията между двете страни са такива, откакто Уилям Хагърти е назначен за американски посланик в Япония. Оттогава двете страни си сътрудничат повече от всякога особено по въпросите, свързани със сигурността и конфликта със Северна Корея. 

От назначаването на Хагърти САЩ и Япония водят по-тесни икономически отношения без да се противопоставят една на друга.

"Затова от нас се очаква да се стремим към отношения печеливши и за двете страни, както са Съединените щати, така и за Япония", завърши той. 

Цялото изказване на Тошимицу Мотеги гледайте във видеото. 

Последни новини
Още от Акценти