Намаляването на продукцията ще установи долен праг на цената

Амрита Сен, главен анализатор на петрола в Energy Aspects

Саудитският принц Мохамед бин Салман и руският президент Владимир Путин; Снимка: Erica Canepa/Bloomberg Саудитският принц Мохамед бин Салман и руският президент Владимир Путин; Снимка: Erica Canepa/Bloomberg

Членовете на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се събират в седалището си във Виена в четвъртък с цел да стигнат до споразумение да намалят продукцията на петрола. Международната организация, състояща се от 15 страни членки ще разговаря със съюзнически страни, производителки на петрол, включително с Русия в петък.

Главният анализатор на петрола от Energy Aspects Амрита Сен се срещна с журналиста от Bloomberg Манъс Крани преди началото на срещата, за да даде своята прогноза за възможния резултат от преговорите. 

На въпроса каква е цената, на която руснаците са подготвени да продават по-евтино и дали това действително е основния въпрос, Амрита Сен отговори:

"Няма много голяма разлика между това, което казва Русия за съкращаване на 150 000 барела на ден спрямо това, за което ОПЕК настоява. По-големият въпрос е какво ще каже президентът Доналд Тръмп, в случай, че страните стигнат до споразумение за съкращение."  

Сен се позова на данните за четвъртото тримесечие, когато трябваше да даде оценка на действителното свръхпредлагане на пазара. Според нея пазарът не е пренаситен, дори предлагането леко намалява. 

"Въпреки това, ако вземете първото и второто тримесечие, когато е поддръжката на петролните кладенци, свръхпредлагането на суровия петрол би могло да бъде повече от 1мил барела на ден."

Повече от коментарът ѝ гледайте във видеото. 

 

Последни новини
Още от Акценти