Инвеститорите стоят настрана от рисковите активи

Оливие Д'Асие, ръководител приложни проучвания за Азиатско-тихоокеанския регион в Axioma

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Инвеститорите стоят настрана от рисковите активи, за да възстановят баланса си, каза Оливие Д'Асие от Axioma в "Bloomberg Daybreak: Middle East" по повод на разпродажбата на акциите на пазарите в Съединените щати и голямата волатилност. 

Основният сценарии за 2019 е, че икономиката ще се забави, но според Оливие Д'Асие забавянето би могло да бъде повече от очакваното, ако търговските войни започнат да оказват влияние.

След като президентът Доналд Тръм написа в Twitter, че срещата с китайския му колега Си Дзинпин в Буенос Айрес е била успешна, пазарите се оживиха. Така инвеститорите получиха възможността да задлъжнеят т.е. да продават рискови активи, когато те поскъпват и да купуват ценни книжа, когато поевтиняват, обясни Д'Асие.

"Този вид инвеститорско поведение днес се засилва, тъй като нямаме никаква идея къде ще се намираме след 90 дни."

Днешните новини за правата върху интелектуалната собственост в Китай са добри и те вероятно ще помогнат на пазара да се възстанови до известна степен. Бихме могли да наблюдаваме нещо като „временно възстановяване след продължителен спад“, каза той.

Но това не променя дискурса, че ако икономиката се забавя инвеститорите трябва да възстановят баланса си като инвестират далеч от рисковите активи към по-сигурни.

Повече от интервюто гледайте във видеото.

 

Последни новини
Още от Акценти