Кои са факторите, които тласнаха лекия суров петрол към мечи пазар?

Майкъл Тран, директор в RBC и Дан Дикър, основател на The Energy Word

Хранилище за суров петрол в Permian Basin близо до Орла, Тексас, САЩ, март 2018. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Хранилище за суров петрол в Permian Basin близо до Орла, Тексас, САЩ, март 2018. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Цената на лекия суров петрол WTI се понижи с 21% от най-високите многогодишни върхови стойности в началото на октомври до затваряне в мечи пазар в четвъртък. Рекордната продукция на американски суров петрол, разшири запасите и привилегиите за закупуване на ирански петрол за определен брой страни, като допринесе за спада в цените. Майкъл Тран, директор в RBC и Дан Дикър, основател на The Energy Word разговарят с журналистката Алекс Стил от Bloomberg за цените на петрола, ОПЕК и Иран. 

Според Майкъл Тран забавянето на петролния пазар показва, че отново има голямо пренасищане на петрол и че финансовите общности се отправят към алтернативни пазари основно, защото са повлияни от историите в новините. Освен това на физическия пазар на петрол, барелите се изчерпват, а състоянието на пазара не е толкова лошо и определено не надминава 20-процентовия спад за период от три седмици, каза той. 

От своя страна Дан Дикър каза, че това е една от най-обичайните спекулативни позиции.

"Имаме много спекуланти, които изведнъж решиха, че световния ръст ще тръгне надолу, иранските санкции няма да имат голям ефект върху доставките и че петролът като цяло просто е прекалено високо оценен от $70 на барел. "

Майкъл Тран каза, че има опасения около начинът, по който хората тълкуват новините. 

"Мисля, че това, което се случва в момента е, че докато пазарът гледа новините за привилегированите страни, много от инвеститорите оценяват това като пропуск и се опасяват, че отделни страни вероятно са на загуба. Това определено не е така. Тези страни все още трябва да продължат към прекратяване на търговията със суров петрол с Иран през следващите месеци. "

Повече от интервюто гледайте във видеото. 

 

Последни новини
Още от Акценти