Отношенията между САЩ и Китай влизат в нова парадигма

Еван Медейрос, професор в Джорджтаун Юнивърсити

Американският президент Доналд Тръмп пред журналисти на територията на Белия Дом преди да излети за Западна Вирджиния в петък 2 ноември 2018. Снимка: Al Drago/Bloomberg Американският президент Доналд Тръмп пред журналисти на територията на Белия Дом преди да излети за Западна Вирджиния в петък 2 ноември 2018. Снимка: Al Drago/Bloomberg

Еван Мадейрос е професор в Джорджтаун Юнивърсити и бивш главен директор по въпросите за Азия към Националния съвет за сигурност в Белия Дом, в администрацията на Барак Обама. Той разговаря за отношенията между САЩ и Китай с журналистите Шери Ан и Ришаад Саламат в предаването "Bloomberg Daybreak: Asia."

В определен момент от историята между двете страни хората вярваха, че ако Китай започне да се развива, стрната ще стане по-демократичен и би отворила пазарите си, започна Шери Ан. Напоследък това разбиране се е променило напълно и Вашингтон приема Китай повече като конкурент, отколкото като приятел.   

Тази промяна в отношенията безпокои привържениците и на демократите, и на републиканците, поясни Еван Медейрос. Според него промяната е постепенна и се дължи на променените американски възприятия за поведението на китайците. Въпреки, че при администрацията на Барак Обама, САЩ и Китай намериха правилния баланс между сътрудничество и конкуренция, в момента се набляга повече на конкуренцията, тъй като изглежда, че Китай прави крачка назад от реформите. 

"От гледната точка на Съединените щати, Китай е станала по-консервативна и като резултат американската стратегия набляга повече на конкуренцията и сътрудничеството."

Мадейрос не вярва, че скоро ще има някаква промяна в отношенията. Настоящият вицепрезидент на САЩ Майк Пенс в своята реч се фокусира върху характера на китайския режим и на тяхната политическа система като източник на основните различия между Съединените щати и Китай, каза той. 

"Мисля че влизаме в нов период в отношенията между САЩ и Китай, което наричам „нова нормалност на устойчиво и постоянно напрежение“, в която Съединените щати гледат на отношенията САЩ-Китай през призмата на конкуренцията и икономическите въпроси, въпросите по сигурността, технологичните въпроси стават значителна и важна нова арена на конкуренцията и потенциално дори на идеологията."

Повече по темата гледайте във видеото. 

 

Последни новини
Още от Акценти