Няма мигновенно лекарство за търговския спор

Гари Кон, бивш главен икономически съветник на президента Доналд Тръмп

Избирателна бюлетина за междинните избори в Съединените щати в избирателна секция в Сан Франциско, Калифорния на 6 ноември 2018. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Избирателна бюлетина за междинните избори в Съединените щати в избирателна секция в Сан Франциско, Калифорния на 6 ноември 2018. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Бившият главен икономически съветник на президента Доналд Тръмп, Гари Кон коментира търговския спор между САЩ и Китай по време на панелна дискусия на Новия икономически форум на Bloomberg в Сингапур, модерирана от съоснователя на Carlyle Group Дейвид Рубенщайн

Разрешаването на търговския спор между САЩ и Китай се свежда до две основни теми, смята Гари Кон. Първата тема е темата за търговския дефицит на Съединените щати. Действителния търговски нетен дефицит с Китай е от около $300 млрд, каза той. Според някои анализатори, включително американския президент, това число е прекалено голямо. Икономическият съветник на Доналд Тръмп обаче не мисли по същия начин. Той казва, че става дума за продукти на стойност $300 млрд., които Щатите купуват по-евтино, отколкото самите те могат да произведат.

Другата важна тема, според Кон, е въпросът за отворения достъп до китайските пазар. Исторически Китай не позволява на американските компании да оперират в страната, като в същото време не плаща за повечето технологии, които взима от Съединените щати. Освен това се неглижират и въпроси като въпросът за заплащането за интелектуална собственост и авторските права например.  

"Мисля, че китайците биха могли да разрешат първия въпрос, като купуват повече втечнен природен газ и повече земеделски продукти от нас, като намалят търговския дефицит. Но това действително не решава основния въпрос."

Повече по темата ще научите от видеото. 

 

 

Последни новини
Още от Акценти