Технологиите са в основата на световната търговия

Нийл Дуейн, глобален стратег и портфолио мениджър Allianz Global Investors

Empire State Building в Ню Йорк осветена в оранжево в знак на подкрепа на предложението за второ седалище на технологичния гигант Amazon. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Empire State Building в Ню Йорк осветена в оранжево в знак на подкрепа на предложението за второ седалище на технологичния гигант Amazon. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Глобалният стратег и порфолио мениджър Нийл Дуейн е в студиото на "Bloomberg Markets: China Open", за да коментира голямата разпродажба на американски активи през последните 24 часа и търговските отношения между Съединените щати и Китай. 

Според него митническите ограничения пред търговията са само шум около китайската и американската икономики. По-същественият въпрос е въпросът за технологиите, а не притеснението около митата, категоричен е Нийл Дуейн. 

"Мисля, че в основата на търговията става дума за технологиите."

Опасеният на Съединените щати се крият в китайския технологичен напредък. В американката страна или по-конкретно във Вашингтон се мисли, че Китай по нелегален начин е придобила твърде много технологии.

От Allianz Global Investors обаче са на противоположно мнение.Те смятат, че Китай вече прави мащабни инвестиции в интелектуална собственост, изкуствен интелект и технологии. Например програмата "Правено в Китай 2020". 

"В крайна сметка може да се окажем с две, конкуриращи се екосистеми. Ако снабдявате Китай, не може да снабдявате САЩ и ако снабдявате САЩ, не можете да снабдявате Китай. Това е различен свят от този, в който може би сме живели през последните 20 години."

Повече от интервюто с  Нийл Дуейн гледайте във видеото. 

 

Последни новини
Още от Акценти