Изявлението на Ердоган подрива действието на централната банка

Беноа Бавея, заместник-ръководител на световната макростратегия в UBS Investment Bank

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган с жена си Емине Ердоган след изборите  на 9 юли в президентския дворец в Анкара, Турция. Снимка: Arif Akdogan/Bloomberg Турският президент Реджеп Тайип Ердоган с жена си Емине Ердоган след изборите на 9 юли в президентския дворец в Анкара, Турция. Снимка: Arif Akdogan/Bloomberg

Беноа Бавея определи като храбри вчерашните действия на турската централната банка, когато тя увеличи едноседмичната си репо лихва с 625 базисни пункта. Така валутата на страната рязко повиши цената си и поскъпна с 5% спрямо долара. Действията на регулатора са били наистина смели, тъй като президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган има властта и пряко, и косвено да затвори централната банка. 

Бавея смята, че за да работи икономиката ефективно, трябва фискалната и паричната политика да работят заедно с политиците. Когато това не се случва положителното въздействие се размива. Така, че острото изявление на президента подрива действията на турската централна банка. 

Според него, Ердоган не може да разбере действителните проблеми на Турция, за това вероятността обстоятелствата да се променят скоро не е голяма. 

"Много е трудно централната банка да контролира турската лира при тези обстоятелства."

Проблемно е да се дава приоритет на краткосрочния растеж – строителството, недвижимото имущество, туризма - пред дългосрочната стабилност, каза той.

"Това означава, че вие сте склонни да жертвате всичко за сметка на растежа."

Беноа Бавея каза, че за да оцелее икономиката на страната в дългосрочен план, Ердоган трябва да приеме този вид ръководство на банката.  

Повече от интервюто гледайте във видеото.

 

 

 

 
 
 
Последни новини
Още от Акценти