Новият план за Брекзит ще сложи край на търговските сделки за услуги с Европа

Дейвид Мерид от Bloomberg News за предложението на Тереза Мей за излизане от Европа

Финансовия квартал  на Лондон, Великобритания. Снимка:Simon Dawson/Bloomberg Финансовия квартал на Лондон, Великобритания. Снимка:Simon Dawson/Bloomberg

Детайлите около предложението за бъдещите отношения на Великобритания с Европейския съюз се очаква да излязат по-късно днес в документ наречен "Бялата книга" . 

В основата на предложението е заложено: разделяне на сектора на стоките от услуги, ускоряване на обработката на стоките, продължаване на потока на търговията и решаване на проблема с ирландската граница.

Репортерът Дейвид Мерид каза в интервю за Bloomberg, че Великобритания цели да освободи икономиката си от европейската регулация. Секторът на услугите в Обединеното кралство съставя 80% от икономиката на страната и е относително нов. Според него предложението ще позволи да се сключват нови сделки с услуги по света. 

"Планът, който ще получим днес ще включва много повече детайли по това как предложението им всъщност ще работи. Какво ще въведе специфичното третиране на финансовите услуги, които са толкова важна част от британската икономика. 

Очаква се и разбивка по сектори, особено на областите, които са най-тясно свързани с Европа. Ще излязат детайли за това какви ще са плановете за телекомуникационните компании и телевизионните оператори, за фармацевтичните компании и авиацията. 

От европейска гледна точка планът на Тереза Мей "определено е проблематичен", заради разделянето на секторите на стоките и услугите, "което със сигурност няма да се хареса на Европа", каза Мерид. Въпреки това мнозина европейските лидери се надяват Мишел Барние, главният преговарящ по Брекзит за Европа да не отхвърли веднага сделката.

Много европейци следят политическата ситуация във Великобритания и виждат големите усилия и компромиси, които направи Мей, за да излезе с предложение и да запази поста си предвид последните сътресения в кабинета след двете ключови оставки на министъра на външните работи Борис Джоунсън и министъра по въпросите за Брекзит Дейвид Дейвис. 

"Подозирам, че ще имаме заглушено приемане за това, че действително има план, за който Европа пита от много дълго време. После могат да започнат реалните преговори."

Дали Тереза Мей ще запази поста си на министър председател и още подробности от коментара на Дейвид Мери за новия план на Великобритания за Брекзит, ще научите във видеото. 

 

Последни новини
Още от Новини