Индексите останаха неподатливи на макроикономическите тенденции

Стефан Буйна, главен изпълнителен директор на Euronext за въздействието на търговската война върху пазарите

Стефан Буйна, главен изпълнителен директор на Euronext по време на форума Europlace в Париж, Франция на 11 юли 2017. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg Стефан Буйна, главен изпълнителен директор на Euronext по време на форума Europlace в Париж, Франция на 11 юли 2017. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

На фона на търговската война индексите и ценните книжа остават относително неподатливи на макроикономическите тенденции и стратегически движения на пазара, каза Стефан Буйна от европейската фондова борса Euronext в интервю за Bloomberg вчера. В контекста на нововъзникваща реалност и медиен шум индексите реагират уморено, така че "оставам предпазливо оптимистичен за въздействието върху пазарите от шума около търговската война", допълни той.

Според Буйна при подобна ситуация в миналото волатилността щеше да е много по-голяма. Сега ситуацията е далеч по-спокойна, което се наблюдава заради силните производствени обеми и устойчивото търсене. 

"И една много интересна ситуация, пред която сме изправени днес е, че инвеститорите на пазара реагират по много по-предпазлив и спокоен начин на събития от подобна величина."        

Причината за спокойната реакция на пазарите и в частност на инвеститорите е комбинация от много фактори, смята директорът на Euronext. Дали е заради изобилието на ликвидността, осигурена от Европейската централна банка (ЕЦБ) или заради растящата тенденция към пасивен мениджмънт, все още се анализира. Дори се прокрадва идеята, че внедрените роботи и компютърни алгоритми са по-нечувствителни и неподатливи на външни вълнения, отколкото човешките същества. Така че шумът около търговската война има много по-слабо влияние, отколкото имаше преди няколко години, завърши той.

По отношения въпроса за консолидацията на бизнеса на Euronext в Европа като приоритет, Буйна отговори, че на този етап това не е най-важната цел на управлението. В момента европейската борса работи в посока диверсификация на приходите си и входящите парични потоци. 

 Повече подробности ще откриете във видеото. 

 

Последни новини
Още от Акценти