Тръмп: Германия е в плен на Русия

Американският президентът Доналд Тръмп на годишна среща със съюзниците си от НАТО в Брюксел

Среща на върха на НАТО на 11 юли 2018г. в Брюксел.Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg Среща на върха на НАТО на 11 юли 2018г. в Брюксел.Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп изказа опасенията си, че от една страна страните от Алианса  се обединяват, за да се предпазят от Русия, а от друга отделни държави-членки участват в двустранни споразумения с Русия за доставка на петрол и газ. Той определи тази политика като "неуместна". Според него настоящата система на плащания е "нечестна", тъй като САЩ имат най-голям дял към организацията. На няколко пъти президентът назова Германия като страната, която може и трябва да увеличи "незабавно" плащанията. Той отхвърля искането за гратисен период от десет години, през които страните да преструктурират бюджетите си. 

"Искам да кажа, че е много тъжно, когато Германия сключва мащабна сделка за петрол и газ с Русия, когато се предполага, че ние трябва се защитаваме от нея. Германия от своя страна плаща милиарди и милиарди долари годишно на руската страна. Защитаваме Германия, защитаваме Франция, ние защитаваме всички тези страни, а след това голям брой от тях отиват и сключват сделка за тръбопровод с Русия. Това позволява милиарди долари  да влизат в касата на Русия."

По отношение на твърдението на Тръмп за едновременната заплахата и зависимост от Русия генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отговори, че въпросите за изграждането на газопровод между Русия и Германи, и доставките на електроенергия към други страни не са толкова съществени. Според Столтенберг много по-важно е страните да не забравят уроците от двете световни войни и последвалият период на Студената война и да стоят по-близо една до друга. 

"Силата на НАТО е в това, че въпреки тези различия, винаги сме могли да се обединим около нашата основна задача, за да се предпазим и защитаваме един друг."

Повече подробности от изказването на Доналд Тръмп ще научите във видеото. 

 

Последни новини
Още от Акценти