Планът на Тереза Мей за Брекзит в пет стъпки

Предложенията обхващат въпроси за свободната търговия, зоната за свободна търговия, ирландската граница, митниците и съдилищата

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей след среща на кабинета по въпросите за Брекзит на 10 юли 2018г. в Лондон. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей след среща на кабинета по въпросите за Брекзит на 10 юли 2018г. в Лондон. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Планът на Тереза Мей за излизане от Европейския съюз (ЕС) предвижда край на свободната търговия, а свободното пътуване за гражданите на Великобритания и ЕС ще е възможно при обучение, работа и с цел туризъм. Ще се създаде общ регламент между двете страни за размяна на стоки и услуги в рамките на зоната за свободна търговия, а островът ще продължи да хармонизира стоките си според правилата на съюза.

По отношение на ситуация между Република Ирландия и Северна Ирландия, предложението е да не се създава полицейска граница и да няма проверка на стоките и храните, които преминават помежду им.

Обединеното кралство ще започне да събира мита от името на ЕС и ще продължи да ги подновява, в случай че има различия. Също така планът предвижда британската страна да излезе от юрисдикцията на Европейския съд, чиято текуща роля е на тълкувател и правоприлагащ на споразуменията между съюза и страните-членки. 

Повече по темата ще чуете във видеото. 

 

 

Последни новини
Още от Акценти