Китайският премиер Ли Къцян се среща с канцлера Ангела Меркел

Биргит Йенен от Bloomberg "Daybreak: Europe" от Берлин

 Китайският премиер Ли Къцян се ръкува с германския канцлер Ангела Меркел при пристигането си в Берлин, Германия на 9 юли 2018 г. Снимка: Jacobia Dahm/Bloomberg Китайският премиер Ли Къцян се ръкува с германския канцлер Ангела Меркел при пристигането си в Берлин, Германия на 9 юли 2018 г. Снимка: Jacobia Dahm/Bloomberg

Две от най-големите страни износителки в света Германия и САЩ се сближават на фона на покачилото се търговско напрежение заради американските мита върху вноса. Това каза репортерът на Bloomber Биргит Йенен от Берлин днес преди срещата между китайския премиер Ли Къцян и канцлера Ангела Меркел. Сближаването между двете икономики не означава съюзяване срещу САЩ, подчерта тя. По думите ѝ канцлерът на Германия и президентът на САЩ имат сходни проблеми по отношение на търговията с Китай като например достъпа до странната. 

Очаква се двамата лидери да стигнат до съвместни търговски сделки в сферата на автономното шофиране. Все пак Биргит Йенен се съгласи с изказването, че много хора в Европа критикуват начинът по-който се извършва търговията с Китай. Поради това Йенен посъветва да не се възлагат прекалено силни надежди около очакваните търговски сделки. Политиката на сближаване и сътрудничество не е новост и винаги се е сблъсквала с пречки от китайска страна, допълни тя. 

Повече за срещата ще научите във видеото. 

 

Последни новини
Още от Акценти