Не се очаква по-голямо обезценяване на юана

Шон Порт, главен инвестиционен директор в Nutmeg за ролята на Китайската централна банка и перспективата му за юана

Банкноти от 100 юана. Фотограф: Natalie Behring/Bloomberg Банкноти от 100 юана. Фотограф: Natalie Behring/Bloomberg

В интервю за Bloomberg Шон Порт каза, че не очаква значително обезценяване на юана. Главният инвестиционен директор на Nutmeg се съгласи, че Китайската централна банка (КЦБ) упражнява контрол над валутата. По думите му от 2015г. насам юанът е в процеса на отделяне от долара и е в режим на управляващ флоут. 

„Ако погледните обезценявания от около 3 процента – това е точно същия спад, който имахме през 2015. Така че наистина не очаквам по-голямо значително обезценяване на валутата от тук.“

Шон Порт смята, че регулаторната намеса на КЦБ не е голяма, защото китайската валута е укрепнала значително спрямо търговската кошница. Той се съгласи, че е имало период на голямо обезценяване и каза, че регулацията на КЦБ има по-скоро заздравяваща функция.

На въпроса каква роля играе полът върху поведението на инвеститорите на пазара Порт отговори, че  действително се забелязва различно поведение от страна на мъжете и жените. Според данните на Nutmeg „жените са четири пъти по-несклонни да реагират на волатилността на пазара от мъжете", като се съсредоточават върху крайната цел и рядко променят първоначалния си курс. 

Повече по темата ще научите в следващия видео материал.

 

Последни новини
Още от Акценти