Тръмп заплаши с нови мита от $200 милиарда върху китайските стоки

Уилям Зарит, председател на Американската търговска камера в Китай, в интервю за Bloomberg

Кораб натоварен със скариди от Китай наближава залива  Galveston в Тексас, САЩ. Фотограф:  Sergio Flores/Bloomberg Кораб натоварен със скариди от Китай наближава залива Galveston в Тексас, САЩ. Фотограф: Sergio Flores/Bloomberg

Новото изявление на американския президент Доналд Тръмп да наложи допълнителни мита от 200 милиарда долара няма да промени повече състоянието на компаниите включени в Американската търговска камера в Китай, каза Уилям Зарит.

Независимо дали ще последва ново увеличение американските търговски представители предприемат различни мерки, за да предотвратят негативните последици от всякакъв удар от китайска страна. Например компаниите вече са започнали да диверсифицират веригите си за доставки. Освен това преди влошаването на отношенията между двете държави "вече имаше леко отслабване на пазара", подчерта той.  

Небезизвестна е практиката на Китай да оказва неизказан или неписан натиск в подобни ситуации, което действително е повод за притеснения. 

"Дали ще имат нещо в митницата, което ще закъснее или ще чакат за издаване на сертификат за продукт, или просто да се уверят, че данъците са изрядни в случай на изненадващ одит."

На въпроса дали би имало възможен положителен изход, Уилям Зарит каза, че наистина се наблюдава частичен оптимизъм сред компаниите, тъй като залогът е доста голям и за двете страни. 

"Вярвате или не, нашите компании изразяват частичен оптимизъм в средносрочен и дългосрочен план."

Повече подробности около интервюто на Уилям Зарит чуйте във видеото. 

 

Последни новини
Още от Акценти