Растежът пред инфлацията като приоритет за централните банки

Бившият секретар на финансите на САЩ Лорънс Съмърс

Кабинка на Portugal Telecom в Синтра, в покрайнините на Лисабон. Португалската телекомуникационна компания е най-големият работодател в страната. Фотограф: Vanda de Mello / Bloomberg News Кабинка на Portugal Telecom в Синтра, в покрайнините на Лисабон. Португалската телекомуникационна компания е най-големият работодател в страната. Фотограф: Vanda de Mello / Bloomberg News

От 18 до 20 юни в курортния град Синтра в Португалия се провежда форум на най-големите централни банкери в света. За последния ден от срещата е насрочен най-важният панел, а днес предстои изказване на президента на Европейската централна банка, Марио Драги. На откриващата вечер обаче Лорънс Съмърс направи едно "провокативно" изказване.  

Бившият секретар на финансите на САЩ смята, че въпреки усилията на банкерите да нормализират световната икономика това не се случва. Основният проблем според него е неразбирането на централния приоритет от страна на банкерите. 

"Въпросът, с който паричната политика се занимаваше в продължение на поколения преди финансовата криза, беше как да се избегне инфлацията. Това вече не е водещият въпрос. Водещият въпрос, според мен, е поддържането на стабилен растеж и достигането на пълна заетост."

Постигането на силен растеж в условията на пълна заетост е необходим огромен фискален стимул, смята той. Твърдението е в защита на тезата за "секуларната стагнация", с която Лорънс Съмърс е широко известен.  

Той даде за пример паричните стимули в САЩ през 2013г., когато терминът "секуларна стагнация" беше споменат за първи път. 

Не, че по някакъв начин икономиката се е излекувала, но съвкупността от последиците, прогнозирани от теорията на "секуларната стагнация" се случиха. И в допълнение много направиха грешката да осъдят тези последици, като неуместни. 

Повече от коментара на Лорънс Съмърс гледайте във видео материала по-долу. 

 

Последни новини
Още от Акценти