Германия ще разпредели част от тежестта от търговската война с ЕС

Дейвид Оуен главен европейски икономист от Jefferies International

Канцлерът Ангела Меркел и президентът Доналд Тръмп след срещата на върха на лидерите от  Г7 в Квебек, Канада на 8 юни 2018.  Форограф: Cole Burston/Bloomberg Канцлерът Ангела Меркел и президентът Доналд Тръмп след срещата на върха на лидерите от Г7 в Квебек, Канада на 8 юни 2018. Форограф: Cole Burston/Bloomberg

Германия има голям търговски излишък по текущата си сметка със САЩ, каза в интервю за Bloomberg Дейвид Оуен. Увеличението се дължи както заради напредъка на страната в сектора на услугите, така и заради увеличаването на търговията едновременно със САЩ и Китай. 

Коментарите на американския президент Доналд Тръмп срещу немския излишък не са новост за анализаторите. Канцлерът на Германия Ангела Меркел ще се опита да смекчи тежестта от митата върху вноса на немски стоки, като го разпредели между европейските си партньори, каза Оуен.

Тази потенциална реакция от страна на Меркел предизвиква притесненията на Франция и на други страни в еврозоната. Очевидно идеята зад този ход от страна на Съединените щати е да се окаже натиск върху Европейския съюз през заявката да се намали търговския дефицит на САЩ. 

Коментарът на Дейвид Оуен за това как Меркел ще отвърне на критиките на Тръмп слушайте във видеото. 

 
Последни новини
Още от Акценти