САЩ може и да са пропуснали шанса си за връщане в ТТП

Останалите държави отговориха предпазливо на намека на Тръмп за възможно връщане в споразумението

Снимка: Yuriko Nakao/Bloomberg Снимка: Yuriko Nakao/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп намекна за връщане на САЩ в Транстихоокеанското партньорство. Той заръча на най-добрите си икономически съветници да проверят дали не може да бъдат договорени по-добри условия.

Заръщането на САЩ обаче няма да е толкова лесно, колкото Тръмп предполага сега, когато единадесетте останали държави подписаха ново споразумение, пише CNN Money. То е известно като Всеобхватно и прогресивно споразумение за Транстихоокеанско партньорство.

По време на предизборната си кампания Тръмп окачестви ТТП като "бедствие". Какво може да го накара да промени позицията си?

Факторът Китай

Експерти твърдят, че търговското напрежение с Китай е ключов фактор. Под ръководството на администрацията на Обама първоначалната сделка за ТТП беше видяна като начин за създаване на отпор на държавите от Пасифика срещу икономическия подем на Китай. Пекин не е в споразумението, но някои привърженици на пакта заявиха, че той може да насърчи Китай да промени търговската си политика.

„Смятам, че това е част от нарастващото безпокойство от двустранния натиск върху Китай“, коментира Едуард Олдън, старши сътрудник в Съвета по международни отношения.

През януари американският президент каза, че ще обмисли връщане, но само ако бъдат предложени „значително по-добри“ условия от договорените преди това. Оттогава отношенията с Китай драстично се влошиха. Американската администрация наложи мита върху стоманата и алуминия и заплаши да въведе нови мита на обща стойност $150 млрд. върху китайския внос. Китай отговори с налози върху редица американски продукти, сред които плодове и свинско месо и заплаши да удари и по-големите експортни стоки като соята.

Американските производители са разтревожени, че пропускат възможности за износ, които държави като Канада, Мексико и Австралия получават от ТТП и се страхуват от вредите, които отношенията с Китай могат да нанесат на техния бизнес.

САЩ имат по-слаби позиции сега

Според Олдън, ако администрацията на Тръмп е искала да предоговори ТТП, е трябвало да го направи през януари миналата година, когато президентът встъпи в длъжност. Сега позициите на САЩ са доста отслабени.

Голяма част от гаранциите, покриващи въпроси като интелектуалната собственост, които САЩ успешно включиха в първоначалната сделка, са били премахнати в новия вариант на споразумението от март. За връщането им ще трябва съгласието на всички 11 държави.

„Те може да са склонни да го направят, за да си осигурят по-голям достъп до американския пазар“, заяви Дебора Елмс, изпълнителен директор на Asian Trade Centre в Сингапур. „Но ако администрацията на Тръмп продължи с исканията си, те може и да не се увенчаят с успех“, каза още тя.

„Държавите прекараха 5 дълги и болезнени години в договаряне на сделката и накрая бяха „изоставени пред олтара“ от САЩ. През последната година останалите 11 държави обсъждаха измененията в текста така, че да са изгодни за всички. Никой няма да е склонен да се съобразява с нови искания от страна на САЩ“, коментира Елмс.

Някои от държавите отговориха предпазливо на изказването на Тръмп.

„Приветстваме думите на президента Тръмп, ако той признава значението и ефекта на ТТП“, каза Йошихиде Суга, главният секретар на японския кабинет.

„Ако САЩ наистина искат да влязат отново, това ще означава нов процес на ангажираност и преговори“, каза премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн. „Не може просто да влезеш в съществуваща сделка“.

Австралийският търговски министър Стивън Сиобо коментира, че ще приветства интереса на САЩ към ТТП, но негов приоритет в момента е ефективността на сключеното миналия месец ново споразумение.

Една от възможностите за администрацията на САЩ е да се съгласи на условията на съществуващия пакт и след това да се опита да постигне сделки с отделните държави в специфични области, например с Япония по отношение на автомобилите. 

Последни новини
Още от Акценти