Протести и срив на популярността на Абе заради корупционния скандал

Японският премиер е изправен пред най-сериозната политическа криза от идването си на власт през декември 2012

Протести в Япония заради корупционния скандал с Шиндзо Абе. Снимка: Kentaro Takahashi/Bloomberg Протести в Япония заради корупционния скандал с Шиндзо Абе. Снимка: Kentaro Takahashi/Bloomberg

Десетки хиляди хора се събраха на протест пред японския парламент в събота в знак на нарастващия обществен гняв заради корупционния скандал с премиера на страната Шиндзо Абе.

По думите на организаторите около 50 хиляди души са присъствали на демонстрацията в Токио, което за последните 3 години е рекордно много, пише Bloomberg.

Абе е изправен пред най-сериозната политическа криза от идването си на власт през декември 2012 заради подозрения относно продажбата на държавна земя по силно занижени цени на собственик на верига училища - отявлен националист и близък на съпругата му.

Скандалът срина сериозно популярността на премиера до историческо дъно, повдигайки въпроса дали той ще успее да спечели изборите за лидер на Либерално-демократическата партия през септември. Победата ще му даде възможност да стане най-дълго управлявалият министър-председател на Япония.

Допитване на агенция Kyodo показва, че одобрението за Абе е спаднало с 5,4 пр. п. спрямо две седмици по-рано, достигайки 37%. Неодобрението за него се е повишило до 53%. Почти четири пети от анкетираните казват, че са неудовлетворени от обясненията му относно скандала.

Протестиращите скандираха, че Абе е лъжец и настояха за оставката му.

Все повече хора се присъединяват към протестите заради нарастващия гняв. Разпространява се усещане за криза“, коментира един от организаторите.

Макар протестите да са знаменателни за страна, в която хората не са склонни да посещават публични демонстрации, те все пак не са толкова големи, колкото тези през лятото на 2015, когато Абе искаше да прокара закон, чрез който да увеличи ролята на японската армия. Тогава в протестите се включиха над 350 хиляди души.

„Настоящите протести започнаха едва миналия месец, но броят на хората, които се присъединяват, расте с темп, който е по-голям дори от този през 2015. Хората, разбира се, са гневни, но също така искат да споделят убеждението, че правителството на Абе най-накрая трябва да приключи управлението си“, коментира Коичи Накано, професор по политически науки в Sophia University в Токио.

Благодарение на нестабилната опозиция и липсата на сериозни предизвикателства в своята партия, Абе досега успя да оцелее след няколко скандала и спад в подкрепата заради прокарването на противоречиви закони.

Според бившия министър-председател Джуничиро Коидзуми ще бъде доста трудно за Абе да спечели трети тригодишен мандат за лидер на Либерално-демократическата партия.

Последни новини
Още от Акценти