Икономистите на Уолстрийт очакват още една успешна година

Водещите банки се обединяват около прогнозите за ръст от приблизително 4%

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

През тази седмица се очаква МВФ да представи полугодишния си доклад за световната икономика, а инвеститорите са разтревожени дали растежът ще се забави след най-голямото му ускоряване от 2011 насам миналата година, пише Bloomberg.

Въпреки неособено силния старт на годината и продължаващото напрежение в търговските отношения, икономистите на Wall Street запазват прогнозата си за солидна икономическа експанзия и през 2018. Те обаче предупреждават, че предизвикателствата пред световната икономика са се повишили.

Източник: Bloomberg

Ето какво казват икономисти от някои от големите банки в доклади и интервюта, цитирани от Bloomberg. Повечето от тях се придържат към прогнозите за ръст от около 4% на световната икономика през тази година.

Goldman Sachs – 4,1%

Имаше някои негативни изненади, но ние не сме чак толкова притеснени. Въпреки известното отслабване, не можем да говорим за цялостно преобръщане, каквото някои данни представят

Джари Стен, икономист

 

Morgan Stanley – 3,9%

Забавянето на растежа дойде в комбинация с растящия риск от протекционизъм, което поднови притесненията за продължителността на експанзията на световната икономика. По-интересният въпрос е колко щепродължи бизнес цикълът. Краят му не изглежда близо.

Според нас най-голямото предизвикателство пред бизнес цикъла идва по линия на счетоводния баланс на компаниите, особено във връзка с повишаването на реалните лихвени проценти. Затова ви призоваваме да затегнете коланите.

Четан Ахая, ръководител на отдела за икономически анализи

 

UniCredit Group – 3,9%

Макар световната икономика все още да изглежда стабилна, през последните седмици няколко индикатора се отдръпнаха от върха. Засега няма нещо, за което да се тревожим, но вероятно световният икономически растеж няма да се ускорява повече, което означава практически, че рискът от намаляване на растежа се е увеличил.

Ако комбинирате това с възможните ефекти върху търговията, бизнес настроенията и сътресенията в международната политика, има причини за тревога за траекторията на растежа, включително за възможността от значително забавяне на икономиката. Препоръчвам ви да затегнете коланите.

Ерик Нийлсен, главен икономист на групата

 

Citigroup – 3,4% при текущите лихвени проценти

Последните данни за растежа и инфлацията изглежда бяха под очакванията. Текущите развития ни карат да бъдем по-бдителни относно риска. Все още виждаме възможности за непредвидено благоприятно развитие по отношение на прогнозите ни за инфлацията, растежа и паричната политика, но рискът от негативно развитие се повишава. Това в голяма степен е в резултат на нарастващата геополитическа несигурност, както и влиянието на слабия долар върху световния растеж и по-специално върху този на развиващите се пазари.

Уилъм Битер, икономически съветник

 

Barclays – 4,2%

Ескалацията на спора между САЩ и Китай влезе в нова фаза, но заради продължаващата несигурност дали ще има търговска война, съветваме инвеститорите да се оттеглят от рискови активи. Спадът на бизнес доверието и забавянето на растежа на работните места в САЩ повишава предизвикателствата. Но нагласите са все още на исторически здравословни нива, печалбите са силни, а растежът на Китай се ускори, което ще световния растеж през второто тримесечие.

Последни новини
Още от Акценти