Десетки хиляди унгарци излязоха на протест срещу Орбан

Те настояха за нова и справедлива избирателна система

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Десетки хиляди унгарци протестираха в Будапеща срещу преизбирането на десния националистически лидер Виктор Орбан, предава BBC.

Антиправителствените протестиращи заляха унгарската столица в събота и се обявиха за нова и справедлива избирателна система.

Протестите идват едва 6 дни, след като управляващата партия ФИДЕС спечели парламентарните избори с огромно мнозинство и си завоюва две трети от местата в парламента, събирайки половината от гласовете на избирателите. Резултатите дадоха на евроскептика Виктор Орбан трети мандат начело на Унгария. Той е известен и със своята антиимигрантска платформа.

Протестът беше организиран чрез Facebook група, наречена „Ние сме мнозинството“. Организаторите призоваха протестите да продължат следващия уикенд.

По информация на BBC на демонстрацията са присъствали около 100 000 души. За разлика от победния митинг миналата седмица, когато събралите се бяха предимно възрастни и хора на средна възраст, този път улиците изпълниха млади хора. Много от опозиционните партии и движения, включително националистическата партия Йоббик, участваха в демонстрацията, която бе определена като една от най-големите в историята на страната за последните години.

Протестиращите осъдиха нечестните според тях избори, както и корупцията и злоупотребата с власт, които бележат управлението на Орбан.

Запитан за вероятността от организирането на още протести, Орбан заяви: „Ние спечелихме. Това е!“

Организаторите настояват за повторно преброяване на всички бюлетини, нов избирателен закон, свобода на медиите, както и по-ефективно сътрудничество между опозиционните на ФИДЕС партии.  

Последни новини
Още от Акценти