Може ли доларизацията да спаси икономиката на Венецуела

Опозиционният кандидат за президент Хенри Фалкон предложи въвеждане на долара

Снимка: Wil Riera/Bloomberg Снимка: Wil Riera/Bloomberg

Венецуела ще се изправи пред глад, ако не възстанови производство си, и промяна на валутата няма да й помогне, смята проф. Рикардо Хаусман, икономист в Harvard, който е бил министър на планирането в страната през 90-те години.

Той оприличи на „магическо мислене“ предложенията за въвеждане на долара, направени от главния опозиционен кандидат за президент, пише Bloomberg. По думите му процесът ще изисква валутни резерви, с каквито страната не разполага.

„Проблемът на Венецуела е грандиозният срив на производството“, посочи Хаусман. „Ако то не се възстанови бързо, икономиката ще загине, защото няма да има какво да осигури оцеляването на 30 милиона души.“

Икономическото бедствие във Венецуела принуждава над 100 хиляди души месечно да напускат страната, в повечето случаи прекосявайки Колумбия и търсейки нов живот в Чили, Панама или другаде. „Това масово изселване вероятно ще се ускори, тъй като създаването на общности от венецуелци в региона улеснява интегрирането на новодошлите“, каза още Хаусман.

По думите му въвеждането на долара би означавало правителството да се откаже от т. нар. инфлационен данък, чрез който финансира дефицита си.

„Бих искал да видя как седмица или месец след доларизацията правителството ще плати заплатите или пенсиите“, каза Хаусман. „Може да се твърди, че инфлационният данък е лош, но лош спрямо коя алтернатива?“


Хиперинфлацията

Опозиционният кандидат за президент Хенри Фалкон, заедно със своя икономически съветник Франсиско Родригес, предложи въвеждане на долара, твърдейки, че това „напълно гарантирано ще спре хиперинфлацията, просто защото правителството няма да може да печата долари“.

Родригес посочи в телефонно интервю, че хиперинфлацията е довела до срив на данъчните приходи чрез т. нар. ефект на Оливера-Танци (ако между момента на начисляване на данъка и момента на внасянето му има голяма разлика, то голямата инфлация ще обезцени реалната стойност на данъчния приход – бел. ред.). Родригес допълни, че страната няма да има нужда от милиарди в резерви, които да подкрепят собствената й валута, ако използва долара.

По думите на Хаусман Венецуела няма да успее да преструктурира дълга си без промяна на режима. Той каза и, че страната няма да привлича инвестиции, ако не прекъсне връзката на петролните проекти с държавната нефтена компания PDVSA.

Хората биха инвестирали във Венецуела, но не с такъв партньор”, посочи той. 

Последни новини
Още от Акценти