Обзор на европейската търговия в четвъртък

Коментар на Марк Бартън от Bloomberg News

Залез на фона на парка Disneyland в Хонконг; Photographer: Xaume Olleros/Bloomberg Залез на фона на парка Disneyland в Хонконг; Photographer: Xaume Olleros/Bloomberg

По време на европейската борсова сесия в четвъртък всички индустриални групи в Stoxx 600 освен 2 отбелязаха повишения. Групата бе водена от технологичните, застрахователните, химическите компании и банките, като те извеждоха европейския основен индекс нагоре с 0,7%. Това е трето покачване за последните 4 дни, а геополитическото напрежение донякъде се сви.

Това е най-високото ниво за индекса от 12-ти март насам, като той се насочва към 3-ти седмичен ръст - най-доброто представяне от януари насам. Откакто достигна 13-месечен връх на 26-ти март, основният европейският индекс поевтинява с 4%.

Акциите на Norwegian Air поскъпнаха с невероятните 47%, което е най-големият скок в историята, след като International Consolidated Airlines Group заяви, че обмисля оферта за превозвача. Такава сделка би помогнала на собственика на British Airways и Iberia, стимулирайки пазарната капитализация сред нарастваща конкуренция от нискобюджетни превозвачи.

Disney ще бъде принудена да отправи задължителна оферта за придобиване на Sky в случай че офертата ѝ на стойност $52,4 млрд. на по-голяма част от 21st Century Fox бъде приета, а Fox не купи първа европейската телевизия. 

Вижте останалите новини от европейската търговия в четвъртък във видеото.

 

Последни новини
Още от Акценти