Тръмп отмени пътуване, за да подготви отговор за Сирия

Коментар на Хенри Смит, директор за Близкия Изток в Control Risks

За втори път за по-малко от година президентът на САЩ Доналд Тръмп обмисля военен отговор към предполагаема химическа атака в Сирия, предава Bloomberg.

Хенри Смит, директор за Близкия Изток в Control Risks коментира темата в предаването "Bloomberg Daybreak: Middle East".

"Планът за изтегляне на американските военни части в Сирия всъщност никога не е бил изложен и след проведените срещи в САЩ с лидери по сигурността резултатът е, че няма такъв план за изтегляне до определена дата във времето", коментира Смит.

По думите му очакваното действие от страна на американската армия са конкретни въздушни удари срещу сгради на сирийското правителство.

"Следим две потенциални горещи точки в цялостния конфликт в Сирия от последните около 6 месеца - това са въпросите на север, на кюрдското население срещу турското правителство и също на южната граница на Сирия, южен Ливан и Израел", посочи Хенри Смит.

Израелците се опасяват ирански или военизирани отряди на Хизбула да не образуват съюз с Асад в южната част на страната. Смятам че по тази тема, ако видим по-голямо нарастване на напрежението между тези страни ще има по-голяма вреда върху международните пазари, допълни той.

Целият коментар чуйте във видеото.

Последни новини
Още от Акценти