Русия е изпратила въпроси по случая Скрипал до Великобритания и Франция

Те се фокусират върху френското участие в разследването

Червен светофар на фона на Спаската кула на Кремъл. Москва, 18 март 2018. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg Червен светофар на фона на Спаската кула на Кремъл. Москва, 18 март 2018. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руското външно министерство представи списъци с въпроси към Великобритания и Франция във връзка с отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри в началото на март.

Лондон обвини Москва, която категорично отрича да е отговорна за случая, и оттогава напрежението все повече расте. То премина в отзоваване на руски дипломати от Великобритания и редица други държави от ЕС, както и САЩ, последвано от експулсирането на техни дипломати от Русия.

Въпросите – 14 към Великобритания и 10 към Франция – се фокусират върху френското участие в разследването. Москва пита на какво основание французи са включени в разследването и каква експертиза имат те относно бойните отровни вещества.

Великобритания твърди, че резултатите от разследването показват, че бившият шпионин и дъщеря му да отровени от нервопаралитично вещество, разработено в Съветския съюз. Русия пита как точно е било установено това и разполагат ли с образци от групата бойни агенти „Новичок“. Москва се интересува дали проби от това вещество са разработвани на територията на Великобритания.

Освен това Русия иска обяснение защо е било отказано правото на консулски достъп до Скрипал и дъщеря му - руски граждани, които са пострадали на британска територия. 

Последни новини
Още от Акценти