Консолидация може да е решението за японските банки

Стратегията на новия председател на Японската асоциация на банкерите

MUFG Bank, Токио. Снимка: Akio Kon/Bloomberg MUFG Bank, Токио. Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Банките в Япония трябва да вървят към консолидация, използвайки всичко – от сливания до неформални обединения, за да се справят с намаляващата рентабилност. Това коментира новият председател на Японската асоциация на банкерите Коджи Фудживара, цитиран от Bloomberg.

Консолидацията ще напредва оттук нататък, а начините за постигането на това ще стават все по-разнообразни”, каза той. Според него има голямо пространство за сътрудничество между регионалните и големите банкови групи.

В Япония има над 100 банки. Някои тях вече се обединяват, за да се справят с намаляването на населението и отрицателните лихви. Според оценки на Consultancy Bain & Co. почти половината от кредиторите в страната ще изчезнат до 2025, а през октомври Японската централна банка предупреди, че те имат твърде много служители и клонове.

Фудживара, който също така е президент на главното кредитно подразделение на Mizuho Financial Group Inc., обяви, че вижда възможност за отношения от взаимна изгода, при които големите банки помагат на малкия бизнес в селските райони, борещ се да достигне чужди пазари, а местните кредитори осигуряват подобрени услуги.

През последните години някои местни кредитори се обединиха в холдингови дружества като Concordia Financial Group Ltd. и Fukuoka Financial Group Inc.  

Последни новини
Още от Акценти