Четири сценария за търговската война между САЩ и Китай

Икономисти изчисляват, че САЩ биха понесли най-тежкия удар в размер на 2% от БВП за период от две години

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Пълномащабна международна търговска война все още не е избухнала, но това не пречи на пазарите да се тормозят от мисълта за такава, нито на анализаторите, които отправят предупреждения за това колко ще струва тя.

Това дали притесненията ще продължат да бъдат движеща сила за цените на активите и през идните дни зависи до голяма степен от решенията, туитовете и официалните обявления на Вашингтон и Пекин. Въпреки това изглежда вероятно съмненията да продължат поне още един месец, пише Investor.bg.

Южна Корея сключи споразумение със САЩ, съгласявайки се да намали износа си на стомана, за да избегне налагането на мита. Европейският съюз, Канада, Мексико, Бразилия, Австралия и Аржентина имат срок до 1 май, за да договорят сходни сделки. 

Американският президент Доналд Тръмп обвърза отмяната на налозите за Канада и Мексико с предоговарянето на споразумението НАФТА. Междувременно Китай предупреди, че може да атакува широк кръг от американски бизнеси, ако Тръмп наложи мита върху предимно високотехнологични китайски стоки в размер на $50-60 млрд., въпреки че мерките на САЩ може да не влязат в сила преди началото на юни.

Икономисти от компанията ING разделят осъществяването на подобен конфликт на четири варианта – едностранна атака на Тръмп, реципрочни санкции, ескалация от страна на САЩ и търговска война в пълен мащаб.

Последната възможност, по изчисленията на ING, ще навреди на всички световни икономики. САЩ ще получат най-силния удар в размер на 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) за период от две години. Страната също така ще бъде изправена пред високи мита на всички граници, докато останалата част от света запази съществуващите си договорености.

Само при първия вариант, в който Тръмп въвежда налози и никой не отговаря, ще има значими икономически ползи за САЩ в размер на 0,3% от БВП.  

Ръководителят на отдела за анализ на международната търговия на ING Раул Лийринг заяви, че в момента конфликтът се намира между първите два сценария. „Ако други страни се предадат и дадат на Тръмп нещо в замяна, то ще наблюдаваме първия сценарий“, казва той и допълва, че според него се развива криза, от който Тръмп може да излезе победител.

По думите на Харм Бандхолз – главен икономист за САЩ на UniCredit, търговският конфликт е много вероятно да бъде основен двигател на настроенията на пазара за седмици напред, въпреки че за момента е не повече от „силни думи“ и категорични изявления, които след това са смекчавани, също както случая с освобождаването от тарифите за метали.

„Ако нещата останат по този начин, няма да има голяма промяна в макроикономическите прогнози. Рискът е в това, че започнеш ли веднъж, се оказваш на хлъзгав път и не знаеш дали ще можеш да спреш. Това е опасността, от която се тревожат пазарите“, посочва той. Според него хората се притесняват от „инциденти“. „Ако сте по-агресивен, шансът за грешки или негативно събитие ще се увеличи“, казва Бандхолз.

На този фон предстои публикуването на важни икономически данни през следващата седмица.

Проучването за бизнеса на Японската централна банка, което трябва да бъде публикувано във вторник, се очаква да покаже, че настроенията се влошават леко през първите три месеца на годината до март, като прогнозите за следващото тримесечие също се понижават, отразявайки тревогите, че силната йена може да повлияе на печалбите.

В Европа първите данни за инфлацията на еврозоната ще бъдат публикувани в сряда, като очакванията са тя да се е увеличила до 1,4% през март от 1,1% през февруари. Някои икономисти дори посочват, че има вероятност и за стойности от 1,5%.

Ранният Великден тази година, който вдигна цените на пакетните почивки и настанявания през март, студеното време, увеличило цените на плодовете и зеленчуците, както и по-рязкото поскъпване на разходите за енергия на годишна база също ще имат отражение.

Дори и инфлацията да остане извън целите на Европейската централна банка за стойности от почти 2%, банкерите обсъждат дали да прекратят разточителното купуване на облигации по-късно през годината. В момента програмата трябва да завърши през септември.

В САЩ месечните данни за заетостта ще бъдат публикувани в петък. Очакванията са икономиката да е прибавила далеч по-малко работни места, отколкото 313-те хиляди през февруари. Но средните прогнози на Ройтерс все пак дават силни очаквания за 203 000 места, като безработицата се очаква да спадне още до 4% - стойности, невиждани от 2000.

„Наблюдаваме продължаващ спад на нивата под стойностите, които Фед приема за естествени за безработицата. С времето се очакваше тя да окаже натиск върху заплатите, което не сме наблюдавали“, заяви Бернд Вайденщайнер от Commerzbank. Според него това ще стане в рамките на тази година. „В противен случай ние наистина ще трябва да преосмислим разбирането си за начина, по който работи американският пазар на труда“, допълни той.

Последни новини
Още от Акценти