Тръмп замрази над $200 млн., предназначени за възстановяването на Сирия

Решението съответства на изявлението на президента от четвъртък, че САЩ ще излязат от Сирия

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп е замразил средства в размер на над $200 млн., заделени за усилия за възстановяване на Сирия, докато администрацията му прави преоценка на по-широката роля на Запада в продължителния конфликт там, съобщава Wall Street Journal.

Белият дом е наредил на Държавния департамент да замрази средствата, заявяват американски представители. Решението съответства на изявлението на Тръмп от четвъртък, че САЩ ще излязат от Сирия и „ще оставят другите да се погрижат за нея“.

Тръмп е поискал замразяването след прочитането на новина в медиите, в която се казва, че САЩ наскоро са се ангажирали с допълнителни $200 млн. в подкрепа на ранните усилия за възстановяване на Сирия, коментират представителите. Скоро бившият държавен секретар Рекс Тилърсън обеща парите през февруари в Кувейт на среща с коалицията срещу ИДИЛ, пише Investor.bg.

Промяната в решението на Тръмп се случва, след като борбата срещу екстремистката група изпадна в застой, признават американски военни лица. Представители на Пентагона са заявили пред Тръмп, че ИДИЛ е загубилa контрол над 95% от територията, която бе завзела, но борбата за последната част е стигнала задънена улица.  

Ускореното излизане на САЩ от Сирия ще предизвика опасения за оставянето на страната в ръцете на Иран и Русия. Това ще доведе до силни тревоги за Израел и Саудитска Арабия – ключови съюзници на САЩ, които призовават за по-твърд американски подход срещу Техеран.

Не е ясно дали желанието на Тръмп да прекрати усилията на САЩ в Сирия се дължат на неотдавнашните му промени в екипа му по национална сигурност. 

Той номинира директора на ЦРУ Майк Помпео за позицията на Тилърсън като държавен секретар и Джон Болтън, бивш постоянен представител на САЩ в ООН при президента Джордж Буш, за наследник на генерал-майор Х.Р. МакМастър като съветник по националната сигурност.

Последни новини
Още от Акценти