Един на всеки седем души в Хонконг е милионер

Броят на милионерите се е увеличил с 15% през 2017

Снимка: Scott Eells/Bloomberg Снимка: Scott Eells/Bloomberg

Хонконг може да се похвали с 1 милион милионери за изминалата година, което представлява ръст от 15% в сравнение с 2016. 68 хиляди от тях имат по най-малко 10 млн. хонконгски долара (1,27 млн. щатски долара). Това показва доклад на Citibank, цитиран от Business Insider.

Изследването дефинира милионерите като притежаващи ликвидни активи – депозити, взаимни фондове, акции и облигации – на стойност 1 млн. хонконгски долара. То е проведено в периода септември-ноември 2017 и включва 4 139 жители на Хонконг и 200 на континентален Китай. Населението на Хонконг през 2017 е 7,36 млн. души.

Увеличаването на броя на милионерите е в резултат на ръста на пазара на акции и имотния пазар миналата година. Индексът Hang Seng се повиши с 36% през 2017, докато цените на имотите изпратиха годината с ръст от 14%, което е допринесло за разрастването на богатството в Хонконг.

„Ако трябва да направим прогноза, броят на милионерите ще се увеличава през 2018“, коментира Лоурънс Лам, ръководител Банкиране на дребно в Citibank Хонконг. „Настроенията на пазара на акции са силни, а цените на имотите ще продължат да се повишават дори и лихвените проценти да вървят нагоре.“

Секторът на имотите е привлякъл най-много инвестиции сред разглежданите групи, като около 70% от техните активи са в недвижимо имущество. Средно всеки милионер от Хонконг е имал по 3,2 имота, а от континентален Китай – 3,7. Освен това милионерите от Хонконг имат повече имоти в чужбина, отколкото тези от Китай.

55% от хонконгците твърдят, че парите им са натрупани от заплати, а 55% от милионерите от континентален Китай казват, че са ги придобили от собствен бизнес. Останалата част е по линия на инвестиции и наследство.

Около 71% от милионерите от континентален Китай развиват свой бизнес, докато за Хонконг този дял е едва 21%.

Основните притеснения на милионерите от Хонконг са средата на живот и образователната система, а на тези от континентален Китай – здравеопазването.

17% от милионерите в Хонконг планират да емигрират в други страни, спрямо 26% от континентален Китай, като Австралия е най-предпочитаната от тях дестинация. 

Последни новини
Още от Акценти