Северна и Южна Корея на предварителни разговори преди срещата през април

Те ще се проведат на 29 март

Снимка: KPPA/Pool via Bloomberg Снимка: KPPA/Pool via Bloomberg

Северна и Южна Корея ще проведат разговори на високо равнище следващата седмица, които ще бъдат подготовка за срещата през април. Това обяви Министерство на обединението на Южна Корея днес. Официалните лица ще обсъдят дневния ред за срещата между южнокорейския президент Мун Дже-ин и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун. Разговорите целят също така да потушат напрежението около ядрената програма на Пхенян. Делегацията ще бъде водена от южнокорейския министър на националното обединение Чо Мьон Кьон, а срещата ще се състои в четвъртък, 29 март, в граничното селище Панминджон. От страна на Пхенян делегацията ще бъде водена от Ри Сон-квон, който посети Южна Корея по време на зимните олимпийски игри.

По-рано този месец двете Кореи се съгласиха лидерите им да се срещнат през април. След края на Корейската война лидерите на страните са се срещали за разговори само два пъти. А американският президент Доналд Тръмп изненада голяма част от света, приемайки поканата за разговори на Ким Чен-ун, които се очакват през май. Назначаването на Джон Болтън на мястото на съветника по националната сигурност Хърбърт Макмастър обаче буди някои опасения с оглед на войнствената му риторика за Северна Корея в миналото.

Болтън заяви, че Тръмп трябва да настоява за ядрено разоръжаване на Северна Корея по либийския модел. Според него всякаква среща със севернокорейския лидер трябва да е с категоричен фокус върху възможно най-бързото премахване на ядрената програма на страната. В интервю за радио „Свободна Азия“ той изрази скептицизъм относно плановете на Пхенян и подчерта, че Южна Корея трябва да е много внимателна преди да договаря каквото и да било със Севера. По думите му никой не иска военни действия, но би било грешка Пхенян да се остави с ядрени оръжия.  

Последни новини
Още от Акценти