Големият есенен аукцион на Christie's в Хонконг

Коментар на Джонатън Стоун, зам.-председател на Christie’s Asia

Christie's открива днес своята голяма есенна търгова разпродажба, не в Ню Йорк, а за първи път в Хонконг, предаде Bloomberg. Причината за преместването е в особено силния интерес на азиатските колекционери към скъпоценности от световна класа тази година. По информация на най-големия арт дилър, Азия надминава Европа по обща стойност на търговете за изкуство през първата половина на 2017. 

Сред основните акценти на колекцията от шедьоври, принадлежали на покойните Дейвид и Пеги Рокфелер, са картини на Клод Моне и Пабло Пикасо, които ще бъдат изложени преди да бъдат продадени през 2018. "За първи път ще направим вечерен търг на обекти от династията Минг. За първи път ще продаваме на търг импресионистски обекти от частната колекция на художника Клод Моне." - Джонатън Стоун.

Снимки от събитието все още не са достъпни. Bloomberg Pursuits представя компилация с 10 картини, продадени по време на седмицата на аукционите в Ню Йорк, чиято обща стойност е близо $1 милиард. Ако се добави откритата през 2005 картина на Леонардо да Винчи Салватор Мунди, продадена за $450.3 милиона (19% от общата сума на продажбите през седмицата), то събитието излиза над два пъти по-успешно от миналогодишното. 

Колекцията на Рокфелер, оценена на 1 милиард долара, ще остане на показ в хонконгския експо център до 27 ноември.

Последни новини
Още от Новини