Най-мащабните придобивания на Amazon

Придобиването на Whole Foods е най-смелият ход в стратегията на Amazon

Източник: CB Insights Източник: CB Insights

Как се развива бизнес стратегията на американския гигант за онлайн търговия Amazon и кои придобивания подпомагат стремежа на компанията да разруши традиционния модел в американската ритейл индустрия? Това показва следната графика на CB Insights, представена от Visual Capitalist. 

Докато придобиването на най-големия американски онлайн магазин за обувки Zappos за $1,2 млрд., стрийминг платформата Twitch за $970 млн. и производителя на роботи Kiva Systems за $775 млн. е от ключово значение за бизнес стрaтегията на Amazon, цената, платена за тези компании, е минимална в сравнение с огромния размер на сумата, необходима за покупка на веригата супермаркети Whole Foods, в размер на $13,7 млрд.

Най-големите придобивания на Amazon 

Whole Foods

Най-смелият ход на Amazon да придобие Whole Foods е знаков за целта на компанията да се превърне в несравнима марка, която достига до всеки един аспект на предоставяне на услуги в ежедневието. Повечето хора се нуждаят от снабдяване с хранителни продукти всяка седмица - и това дава на Amazon нова възможност и пространство за взаимодействие с клиентите.

Zappos

Известен със своето завладяващо обслужване и корпоративна култура, водещ фактор в придобиването на Zappos вероятно е професионалният екип. 

Kiva Systems

Известна сега като Amazon Robotics - компанията е специализирана в производството на мобилни роботизирани системи. 

Elemental Technologies

Устройството AWS на Amazon интегрира уникалната мобилна видео технология на Elemental в своите услуги, базирани на cloud технологията.

Lovefilm

Познати като Netflix of Europe, през 2014 стрийминг услугите на Lovefilm получават наименованието Amazon Prime Instant Video. 

Souq.com

Amazon придобива най-големия онлайн търговец в Близкия изток, за да подобри позициите си там и попречи на глобалните конкуренти като Alibaba и Flipkart да навлязат на пазара.

Quidsi

Придобита от Amazon през 2011 Quidsi управлява шест онлайн магазина, сред които Soap.com, Diapers.com и Wag.com. След кратък период в компанията основателят на Quidsi Марк Лоре напуска Amazon, за да стартира Jet.com, който по-късно беше продаден на Walmart за $3,3 млрд.

Annapurna Labs

Израелската компания за производство на чипове Annapurna Labs е придобита от Amazon през 2015.

Twitch

Amazon купува онлайн платформата за видео игри Twitch през 2014, когато услугата e споделена с 55 милиона абонати. Към днешна дата Twitch.tv е 40-ият най-посещаван уебсайт в света и е известен най-вече със своите предавания за електронни спортове (eSports).

Вижте още във видеото:

 

Последни новини
Още от Акценти