НАП ще издава електронни удостоверения за дължими данъци

Промените влизат в сила от 2018

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Всички държавни органи и общини, които изискват клиентите им да представят удостоверения за дължими данъци, ще получават тази информация от Националната агенция за приходите (НАП) задължително по електронен път. Промените са записани в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и влизат в сила от началото на 2018, предава Investor.

В момента над близо 100 закона и наредби изискват граждани и фирми да представят пред различни държавни и общински органи удостоверения за наличие или липса на задължения, като всяка година НАП издава около 400 хил. такива удостоверения на хартия, казва се още в съобщението.

През ноември 2016 НАП създаде нова електронна услуга, чрез която държавните органи могат да получат данни по електронен път, спестявайки на гражданите време и разходи. От началото на годината до момента, според служителите на НАП, услугата е ползвана около 5 хил. пъти. Очакванията са след влизането в сила на промяната в закона информацията да се обменя служебно само и единствено по електронен път.

Междувременно данъчните и Асоциацията на банките в България постигнаха съгласие удостоверенията за наличие или липса на задължения за клиентите на банките при предоставянето на кредити да се заявяват и получават изцяло електронно, което ще спести значителен ресурс. Очаква се електронният обмен между банките и НАП да започне в близките месеци.

„Всяка промяна е с цел намаляване на разходите и пестене на времето на данъкоплатците. Убедена съм, че успяхме да създадем един универсален способ за електронен обмен, да го представим по най-добрия начин и днес да имаме законодателна промяна, която да изисква ефективното му използване“, каза по повод промените изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова, цитирана от пресслужбата на приходната агенция. 

Последни новини
Още от Акценти