Дутерте: Войната срещу наркотиците подсилва икономиката

Остров Минданао остава под военно положение, властта на кървавия президент остава абсолютна

Президентът на Филипините Родриго Дутерте, на прием по случай 50-тата годишнина от създаването на Asia Development Bank в столицата Манила, 21 февруари 2017 Президентът на Филипините Родриго Дутерте, на прием по случай 50-тата годишнина от създаването на Asia Development Bank в столицата Манила, 21 февруари 2017

На заседание на филипинския сенат в събота, 22 юни, бе решено с голямо мнозинство остров Минданао (население: 21 милиона) да остане в режим на военно положение до края на годината. Лидерът на опозицията напомни, че няма признаци на бунт никъде освен в град Марави. 200-хилядният град е подчинен от бойци на Ислямска държава и от над два месеца е подложен на военна обсада.

Жертвите в и около града са няколко стотин, от които идентифицирани са 45 загинали цивилни и 114 филипински военослужещи. Наличието на неизвестно множество заложници усложнява операциите по освобождаване на града, за които Дутерте заяви, "Ако отнеме година - година; няма да рискуваме животите на цивилни граждани!"

В своето второ ежегодно обръщение към нацията президентът на Филипините Родриго Дутерте коментира многобройни теми, сред които минната индустрия и националната сигурност. Президентът настоя за построяването на метало-преработвателни фабрики на територията на островната държава от чуждестранните компании, които понастоящем директно изнасят добитата там руда.


Въпреки че от месеци насам филипинската валута и основен фондов индекс са най-зле-представящите се в цяла Азия, някои инвеститори прогнозират до 6% отскок до края на 2017. Шефът на водещото дружеството за фондов мениджмънт на Филипините, ATR Asset Management сподели с Bloomberg, че "Дутерте има много адекватен икономически план, който тепърва се привежда в изпълнение. Ако няма гафове, ще се заформи положителна картина."


През октомври миналата година отношенията на азиатската страна с Щатите достигнаха своята най-ниска точка, когато 72-годишният президент заяви, че Барак Обама може да "върви по дяволите" задето критикува неговата война срещу наркотиците. Последва дипломатическо сближаване с Китай и известно сближаване с администрацията на Тръмп.

Войната срещу наркотиците е платформата, на която Дутерте печели президентските избори през май 2016. Той насърчава гражданите да убиват предполагаеми наркомани, обещава награди и се зарича, че ще избие десетки хиляди престъпници. Всяка прослойка на обществото бива замесена в насилие и издевателства, включващи отвличания за откуп, често извършвани от полицаи. Ислямски групировки официално предлагат помощта си за чистката, която според международни наблюдатели е излязла извън всякакъв контрол.

През май 2017 позицията на филипинската делегация, призована пред ООН, е че при предходни правителства е имало между 11 и 16 хиляди случая на извънсъдебни човекоубийства, докато през първата година на сегашното от 9432 регистрирани случая на убийство, едва 2692 са били свързани с акции на полицията и въоръжените сили.

Настоящият американският президент настоява да се срещне с Дутерте: "Филипините са много важни за мен във военно и стратегическо отношение." Филипинският държавен глава обаче не възнамерява да посещава САЩ: "Виждал съм Щатите – хич не струват!" Визита на Доналд Тръмп в Манила е планирана за ноември 2017.

Последни новини
Още от Новини