Tencent критикуван в Китай за вредите от гейминга

Пазарът се възползва от офанзивата и изгодно разтовари позициите си - Дейвид Рамли, Bloomberg

Сцена от публичен гейминг турнир в Китай, 2015 Сцена от публичен гейминг турнир в Китай, 2015

Водещата държавна печатна медия на Китай, The People’s Daily, остро критикува най-доходоносната мобилна игра на Tencent Holdings Ltd., заявявайки, че пристрастяващите игри разпространяват „негативна енергия“ и могат да доведат до смърт. Статията доведе до съществени загуби за най-голямата компания за онлайн-свързаност и развлечение в Китай. Компанията с над милиард потребители понесе  4% спад на фондовия пазар на 4ти юли – най-големият от година насам, по данни на Bloomberg.

Критиката бе отправена дни след като Tencent обяви планове да ограничи достъпа на малолетни лица до игрите им чрез по-стриктни правила за регистрация с реални лични данни. Достъпът на 12- до 18-годишните е ограничен до 2 часа на ден, а под-12-годишните играчи имат по 1 час на ден и достъпът им е забранен след 9 вечерта.

Вестникът на управляващата комунистическа партия в Китай пише, че „не се знае дали забавлява масите или е в ущърб на нормалния живот, когато частното печалбарството се претегля срещу потенциалната човешка вреда, трябва да сме особено мнителни“.

Мари Сун, анализатор от Morningstar Investment Service, каза пред Bloomberg, че „търсенето е налице".

"Не смятам, че ще има голям ефект. Основната част на играчите не са непълнолетните, а дори и те ще измислят начини да продължават да играят.“

King of Glory/Honor of Kings има над 100 милиона месечни активни потребители в Китай, от които 20 милиона са ежедневно-активни.

Играта е в жанра MOBA, подобно на League of Legends и Smite - световно-известни и доходоносни "електронни спортове", собственост на Tencent. Играчите във всяко от тези отборни съревнования могат да харчат реални пари за дигитални облаги.


Чуйте анализа на Розалинд Чин от Bloomberg News:

 

Последни новини
Още от Новини