Венецуела и Колумбия - два пътя на развитие

Макар да са съседни държави, икономиките им изглеждат много различно днес

Саленто, Колумбия. Снимка: Pixabay Саленто, Колумбия. Снимка: Pixabay

Макар Колумбия и Венецуела да са съседни държави, те са като деня и нощта. В период, когато Венецуела все по-силно потъва в хаос, Колумбия се съвзема, оставя нарковойните в миналото, а президентът й спечели Нобелова награда за мир, пише в свой анализ CNN Money.

Резкият контраст между двете страни изпъкна тази седмица и то не къде да е, а в Белия дом.

Вашингтон наложи санкции на 8 членове на Върховния съд на Венецуела в четвъртък, 18 май, обвинявайки ги в нарушаване на демократичните принципи в страната. Доналд Тръмп изрази безпокойството си, че социалистическият президент Николас Мадуро тласка страната към авторитарен режим.

„Случващото се е истински позор за човечеството“, подчерта Тръмп по време на срещата си с колумбийския президент Хуан Мануел Сантос в Белия дом.

Тръмп поздрави колумбийския си колега за спечелването на Нобеловата награда за мир миналата година и подписването на историческото споразумение с бунтовниците от ФАРК, което слага край на 50-годишната гражданска война.

Но не само реториката е противоположна. Двете икономики се различават във всеки възможен аспект в момента.

„Те живеят в различни икономически вселени“, коментира Алберто Рамос, ръководител Анализи за Латинска Америка в Goldman Sachs.

Икономическото представяне на двете държави е напълно различно.

Последните данни, публикувани в петък, 19 май, показват ръст на колумбийската икономика. От 2010 насам средногодишният темп на растеж е 4%.

В контраст на това Венецуела дори не публикува икономически данни. Според МВФ тази година ще бъде четвъртата на рецесия за икономиката на страната. Тя не е белязала ръст от 2013. Страната страда от огромна инфлация, която по очаквания на МВФ ще достигне 1100% през 2017, докато за Колумбия прогнозите са за 4%.

Наблюдава се и друга интересна картина. По времето на наркобарона Пабло Ескобар мнозина колумбийци се отправят към богатата Венецуела, която държи най-големите петролни резерви в света.

Сега венецуелците търсят убежище в Колумбия, за да избягат от липсата на пари, храна и лекарства. Върховният комисариат на ООН за бежанците обяви миналата година, че Колумбия трябва да се подготви за лавина от венецуелски имигранти.

Няма данни колко венецуелци живеят в Колумбия, тъй като те могат да влизат свободно в страната като туристи и милиони от тях имат двойно гражданство. Но Томас Паес, експерт по миграцията във Венецуела, посочва в свое изследване, че близо 2 милиона венецуелци са напуснали страната от началото на социалистическия режим през 1999.

Разбира се, и в Колумбия не всичко е перфектно. Икономиката й също беше засегната от силния спад на цените на петрола. И, както посочи Тръмп в четвъртък, производството на кокаин е достигнало рекорден връх миналата година.

И макар всеки да иска мир в страната, Сантос е силно критикуван за това, че повишава данъците, за да осигури мирно споразумение с партизантските групировки и да ги интегрира в социалния живот.

„Венецуела се намира в наистина тежко положение. Колумбия и САЩ са силни икономически партньори“, заяви в четвъртък Доналд Тръмп.  

Последни новини
Още от Акценти