Силициевата долина и Саудитска Арабия поемат към технологична сингулярност

Коментар на Селина Уанг -Bloomberg News

Витрина на телекомуникационната компания SoftBank в Осака. 26.5.2016 Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg Витрина на телекомуникационната компания SoftBank в Осака. 26.5.2016 Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Изпълнителният директор на SoftBank, Масайоши Сон, е един от най-големите инвеститори в технологии в света. Той е убеден, че през следващите три десетилетия изкуственият интелект ще надмине човешкия, което ще наложи трансформацията на всички бизнеси. "Ние вярваме в сингулярността." - казва Сон в писмото си към инвеститорите от ноември 2016.

Водещият производител на микрочипове, ARM Holding е закупен от японеца за 32 милиарда долара през септември миналата година и се предполага, че през следващите 20 години ще произведе над трилион чипа за използване във всякакви предмети - от автомобили до облекла. Фондът за иновации Vision Fund пък е съфинансиран от държавния фонд на Саудитска Арабия, SoftBank, и технологични гиганти като Apple, Oracle и Qualcomm. Той ще има капацитет от над 80 милиарда долара, като според запознати източници на Bloomberg, първият кръг на финансиране ще приключи до края на май.

За бенефициентите на инвестиционния фонд можете да научите от видео материала:

 

Последни новини
Още от Акценти