МВФ повиши очакванията си за световния растеж за 2017 до 3,5%

Коментар на Даниел Мос от Bloomberg

Пешеходци във Вашингтон, пред сградата, където се срещат представители на МВФ и световната банка. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Пешеходци във Вашингтон, пред сградата, където се срещат представители на МВФ и световната банка. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

"Възникването на протекционистки натиск може да подкопае скромното подобрение на световната икономическа перспектива. Натискът натоварва икономическия ред, установен след края на Втората световна война." Това се посочва в изявление на МВФ от вторник, 19 април, цитирано от Bloomberg.

Базираната във Вашингтон организация повиши прогнозата си за световния икономически растеж за 2017 с 0,1% до 3,5%, като запази прогнозата си за 2018 непроменена - 3,6%. Причината за положителната промяна е доброто здраве на финансовите пазари, както и дългоочакваното завръщане на цикличното възстановяване в сферата на производството и търговията, каза главният икономист на МВФ Маурис Обстфелд. Той предупреди още, че търговските войни са все още реална опасност за световния просперитет. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Акценти