Потреблението на ток се е повишило с 11% заради студеното време

През цялата 2016 се наблюдава тенденция на свиване на износа

Снимка: Prashanth Vishwanathan/Bloomberg Снимка: Prashanth Vishwanathan/Bloomberg

Необичайно студеното време, задържало се повече от месец в региона, се отрази върху потреблението на електроенергия, показват оперативните данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за периода до 12 февруари 2017. В най-студените дни на годината потреблението на електроенергия се увеличава с 10,8% до 6,2 млн. мегаватчаса. 

Според разпространени от бившия енергиен министър Теменужка Петкова данни българската енергетика сама е успяла да покрие върховото потребление, след като и съседните страни спряха износа на електроенергия. 

Това води до увеличаване на производството, но не толкова съществено – в рамките на 1,11% (6,41 млн. мегаватчаса). Основната част от тази електроенергия е произведена от базовите централи (5,68 млн. мегаватчаса), пише Investor.bg.

Производството на базовите централи се увеличава с 4,35%, сочат още данните на ЕСО. Водните централи са произвели 424 хил. мегаватчаса или с 19,7% по-малко спрямо същия период на миналата година.

Водните централи бяха използвани от експертите на ЕСО за покриване на върховото потребление. Централите като цяло обаче не работят ефективно, заради по-ниските от обичайното водни нива в енергийните язовири.

Останалите централи, използващи възобновяеми енергийни източници, също са изпитвали затруднения - натрупаната снежна покривка направи неизползваеми фотоволтаиците, а студът обледи вятърните паркове.

От данните на ЕСО обаче се вижда, че значително се увеличава работата на централите, произвеждащи електроенергия от биомаса. Развитието на този тип централи изостава у нас - към края на 2015 са инсталирани 56,8 мегавата мощности на биомаса. За сравнение ВЕЦ-овете са 2,3 хил. мегавата, а соларните централи - над 1 хил. мегавата. 

В средата на януари енергийното министерство ограничи износа на електроенергия, за да бъде гарантирано вътрешното потребление. От данните на ЕСО е видно, че от началото на годината до 12 февруари от страната са изнесени 162 хил. мегаватчаса, което е със 77% по-малко спрямо началото на 2016.

От 9 февруари износът е възобновен. 

Тенденцията за свиване на износа обаче се наблюдава през цялата 2016. 

Последни новини
Още от Акценти